Meistä

“Jo useampina vuosina ovat meidän kaupunkilaiset harjoittaneet seurateatteria ja niiden huvittavuus on vuosi vuodelta lisääntynyt. Suurena vastuksena näille huvituksille on kuitenkin varsinaisen teatterin puutos … Viime kesänä nousi puhe varsinaisen teatterihuoneen rakennuksesta ja siitä oli syy toivoa jotakin tulevan. Mutta tuskin voitiin haaveksiakaan sen toimeen saamisen niin pian tapahtuvan. Meidän teatterihuone näytti valmistuneen yhtä nopeasti kuin Aladdinin linna “tuhannen yön tarinoissa”. Siinä toivotaan teatterihuvitusten saavan uuden, pirteämmän elon kuin tähän asti.” Suometar 1849

Teatteritalon rakennutti piirilääkäri A.W. Dammertin muodostama osakeyhtiö omistamalleen tontille. . Teatterin permannolle mahtui sata katsojaa istumaan ja kaksikymmentä käytäville seisomaan. Lisäksi takaparvelle oli tilaa 40 katsojalle. Lippujen hinnat olivat miehiltä 50, naisilta 30 ja lapsilta 20 kopeekkaa.

Jo ennen ensimmäistä omassa teatterirakennuksessa toiminutta teatteria, Lappeenrannassa oli ollut vilkasta näyttämötoimintaa. Maaliskuun 24. päivänä 1848, todennäköisesti raastuvansalissa esitettiin Pietari Hannikaisen “Silmänkääntäjät eli Jussi Oluvisen matka Hölmölään”, joka oli tiettävästi ensimmäinen suomenkielisen näytelmän esitys maassamme. Myös tämän ilveilyn kantavana voimana oli A. W. Dammert.

Lappeenrantalaiset ovat siitä lähtien olleet innostuneita teatteritoiminnasta ja kaupungissa nähtiin oman paikkakunnan seuranäyttämöiden kuin myöskin vierailevien ammattiryhmien esityksiä.