Suomenkielinen teatteri on viihdyttänyt teatteriyleisöä ammattimaisesti aina 1800-luvun puolesta välistä alkaen. Tänä aikana näyttämöille on tuotu erilaisia, monenlaisia makuja miellyttäviä esityksiä aina tragediasta, draamaan, musikaaleihin ja komedioihinkin.

Mutta kuinka mitata näytelmän menestystä? Mistä tietää, että kyseessä on ikivihreä helmi? Menestystä arvioidaan yleensä esityskertojen ja katsojalukujen määrillä sekä sillä, kuinka pitkään näytelmä on pyörinyt yhtäjaksoisesti teatterilla.

Näiden mittareiden pohjalta Suomen suosituimmat näytelmät ovat alle listatut. Tämä lista on koottu Teatterin tiedotuskeskus, Tinfon keräämien tilastojen pohjalta, ja kyseessä on näytelmät, joita on tuotu teattereihin 1800-luvun lopusta alkaen.

Tukkijoella viihteellisti tukkilaiselämän

Laulunäytelmän Tukkijoella, jonka on kirjoittanut Teuvo Pakkala ja säveltänyt Oskar Merikanto. Kyseessä on Suomen klassisimpia näytelmäteoksia, joka tunnetaan letkeästä musiikistaan ja tukkilaiselämän romantisoinnista. Näytelmä nähtiin ensimmäisen kerran Helsingin Suomalaisessa Teatterissa vuonna 1899. Näytelmä alkaa, kun pieneen kylään saapuu uittoporukka, ja tästä alkaa tarina, josta ei puutu romantiikkaa ja keveitä lauluesityksiä.

Tukkijoella on Teuvo Pakkalan kaikkein tunnetuimpiin kuuluva teos ja yksi Suomen esitetyimpiä näytelmiä. Sitä on nähty jo useita vuosikymmeniä kesäteatterien ohjelmistoissa eri puolella Suomea. Näytelmän pohjalta on tehty myös jopa kolme elokuvaversiota.

Nummisuutarit – realistista aikalaiskuvausta

Aleksis Kiven vuonna 1864 kirjoittamaa Nummisuutarit -näytelmää pidetään yhtenä kansalliskirjailijamme omaleimaisimmista teoksista. Se myös kuuluu Suomen kaikkien suosituimpiin puhenäytelmiin. Kivi kuvasi Nummisuutareissa kotiseutuaan realistisesti ja varsin elävästi, joka on syynä näytelmän suureen suosioon. Nummisuutarissa on yhteensä viisi näytöstä, joissa seurataan suutarimestari Topiaksen edesottamuksia muun muassa Hämeenlinnaan sijoittuvilla kaduilla ja Puolmatkan krouvissa.

Seitsemän veljestä – kansalliskulttuurin helmi

Toinen Aleksis Kiven suurteoksista on klassinen Seitsemän veljestä. Se ilmestyi romaanina vuonna 1870, ja kirja on yksi realistisimmista tuon ajan realistisista kansankuvauksista. Teoksen myötä Aleksis kivi nousi suomalaisen kirjallisuuden merkittävimmäksi hahmoksi, ja kirja on ensimmäisiä suomenkielellä julkaistuja romaaneita.

Seitsemästä veljeksestä on tehty useita erilaisia näytelmäteoksia. Kalle Holmbergin ohjaama, Turun kaupunginteatterissa nähty sovitus on näistä yksi tunnetuimmista. Sen ensi-ilta nähtiin vuonna 1972, jonka jälkeen näytelmää on esitetty yhteensä huikeat 240 kertaa. Päärooleissa näytelmässä nähtiin monia tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä, kuten Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen ja Juha Muje. Näytelmästä on olemassa myös 143 minuutin pituinen TV2:n esittämä televisioteatteritallenne.

Kiviä taskussa – suosituin ulkomaisen kirjailijan kirjoittama näytelmä

Tämän vuosituhannen suosituimpiin, Suomessa esitettyihin ulkomaisiin näytelmiin kuuluu irlantilaisen Marie Jonesin kirjoittama Kiviä taskussa (Stones in his pockets), joka on samalla pisimpään ohjelmistossa pysynyt näytelmä. Sitä on esitetty Helsingin teatterissa aina vuodesta 2002 alkaen. Näytelmässä vilisee jopa 15 erilaista roolia, joita suositut koomikot, Mika Nuojua ja Martti Suosalo näyttelevät.

2000-luvun suosituimpia kotimaisia näytelmiä

Katsojalukujen perusteella Suomen suosituimmat kuluvan vuosituhannen näytelmät ovat:

Vuonna 85 on Riku Suokaan ja Heikki Syrjän kirjoittama, Tampereen Työväen Teatterissa ensi-iltansa nähnyt manserock-henkinen musikaali. Yli 300 esityksellään ja reilulla 230 000 katsojallaan sitä voidaan pitää suomalaisen teatterin menestyneimpänä näytelmämusikaalina.

Alivuokralainen on legendaarisen Kummeli-sarjan jäsenten, Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen kirjoittama komedia, joka esitettiin Tampereen Teatterissa seitsemän vuoden ajan (2003-2010). Se on historian toiseksi suosituin esitys Tampereen Teatterissa, ja sitä on esitetty yhteensä yli 100 000 katsojalle.

Suomenhevonen on Sirkku Peltolan kirjoittama kuvaus suomalaisesta kulttuurista sadan vuoden ajalta neljän sukupolven ihmisen elämää seuraten. Näytelmässä on mukana monenlaista dramatiikkaa, mutta myös huumoria, joten näytelmä on sekä koskettanut että viihdyttänyt tuhansia katsojia. Näytelmä myös houkuttaa musiikillaan, joka vaihtelee aikojen saatossa aina kansanmusiikista rockiin.

Suomalaiseen teatteriin mahtuu siis monenlaisia helmiä, ja ajan myötä saamme nauttia taas useista uusista kulttuuriamme kuvaavista merkkiteoksista.